Magnesiumstearat ser till att tabletten lossnar lätt från stansen

Tabletter blir klara på nolltid och produktionen kan vara helt fantastiskt att beskåda. Det är inte alls som tänker på att det måste finnas släppmedel i tabletter. Om man inte använder det blir tabletterna svåra att ta ur formen.

Släppmedlet magnesiumstearat ger ofta bra resultat vid användning. Det gör att tabletterna kan hanteras lättare. De håller formen och kan packas för produktion.

Men vad är magnesiumstearat?

Det är inte så konstigt att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter för det är precis så detta medel fungerar. Det är som en tvål med magnesium och stearat.

Med Magnesiumstearat blir ytan blank. Normal dosering är 0,5 till 1%, i extremfall 2%. Blanda det sist och max 5 minuter. Om tabletten blandas för länge kan den förstöras.

Magnesium stearat är olösligt i vatten. Genom pressen formar du pulvret till tabletter. Ämnet är säkert att använda.

Snabb produktion är ett måste

Idag är vi vana med ett högt tempo. Modern teknik har snabbat på tillverkningen. Med en automatiserad process kan tabletterna dessutom köras direkt till paketering.

Inga mänskliga händer behöver lägga sig i produktionsprocessen och det minimerar också risken för att det kan komma med bakterier i tabletterna. Fel förekommer självklart men då man kan stoppa processen och rätta till felet.

En maskin kan producera flera tusen tabletter i timmen. De maskinerna har ofta en stans. Större modeller har fler stanshuvuden, det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då är det en verklig snabb tillverkning.

Ibland måste pressningen avbrytas för service. tabletter
I varje fall inte då man använder sig av magnesiumstearat som släppmedel.

Tillverkningen måste flyta på. Om en stans blir klibbig måste produktionen stoppas. Tablettstansen skadas kanske till och med av detta.

filmdragerad

Se därför till att klibbmedlet är 20 % och att släppmedlet är 1 %.

allt-fraktfritt.se säljer alla ingredienser du behöver.

Det är viktigt med en bra produktion

Det gäller att planera rätt. Du får inte glömma bort att planera för släppmedel i tabletterNA.

Med bra planering spar man tid och pengar. Det lönar sig att ligga före. Slutkunden blir nöjd med en produkt som fungerar som den ska och som behåller rätt form.

Men alla moment är viktiga du får inte slarva.