Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Det är kul att prova läsk. Det går utmärkt att prova till vardag som fest. Om du har en läskmaskin är det enkelt att göra egen Pommac. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

sodastream

Du kanske inte är så insatt i hur läsken ska smaka? Det är kanske inte så viktigt ändå? Om man gillar smaken så är det väl bara att köra?

Pommac är en klassisk smak

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Det går lika bra med läskkocentrat. Champis har ett annat namn hos allt-fraktfritt.se, där heter den Fruktis istället.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Du får välja. Koncentraten gör att du kan blanda som du vill. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Du kan också öka och minska kolsyran.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De har tillverkat läskkoncentrat sedan 80-talet. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De tog upp fajten med Aromhuset. När de fått en bra nivå på sin försäljning hade de i sötningsmedel istället.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller bara 20 % av sockerhalten i vanlig läsk. Du blandar 1 + 7 delar. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Det blir mindre socker men samtidigt mer smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Detta oavsett smak.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. Till att börja med struntar man i att tillsätta 80 % av det socker som andra tillverkare gör. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Frukten innehåller samma typ av kostfibrer.

Du har många valmöjligheter med en Sodastream. Då kan du tillverka Pommac. Jämför smakerna med ett blindtest.

Vi har varit stora på läsk i Sverige. Smakmässigt har vi i Sverige haft flest varianter. Sverige är fortfarande världsledande. Trots att Pripps numera är uppköpt.

För att göra sockerdricka mixar man smakerna päron och citron. Saturnus var först med detta. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Pommac och Champis är konkurrenter. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Alla känner inte till att Champagne är ett vindistrikt. När det görs till läskkoncentrat döps namnet om från Champis till Fruktis.

Fruktsoda när den är som bäst är smaksatt med lime och citron och luktar och smakar så. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. Ingen annan läsk kom nära.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Grape Tonic kan användas i drinkmix. Innan bryggeriernas dagar såldes all läsk på apotek. Vi kan tacka Pripps för mycket.

Så gör du blindtest av läsk

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. De får täcka för ögonen. Servera sedan det som ska testas. Säg läskens namn.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. När alla har smakat så får de leverera sin dom.

När alla svarat kan du visa facit. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Du kan göra det till en tävling. beställa läsk Den som vinner får en hel flaska med den läsk som du har gjort.

Du kan också helt skippa blindtest och bjuda på Pommac Champis eller en annan blandning som du har tagit fram. Det blir kul.