Känner du igen Pommac-smaken?

Det är kul med blindtest. Du kan prova det när du vill fira någonting. Med läskmaskinen kan du göra egen Pommac. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

sodastreamer

Om du aldrig känt de äkta smakerna vet du kanske inte hur det ska smaka. Vissa bryr sig inte. Om det går att dricka så är det väl lugnt?

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Det är faktiskt så att många känner igen Pommac i blindtest. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Det går lika bra med läskkocentrat. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Du bestämmer. Blanda som du vill med koncentrat. För att anpassa smaken häller du bara i olika mycket koncentrat. Du kan också öka och minska kolsyran.

Aromhuset får klart bäst resultat på sina läskkoncentrat. Det är ett företag som varit aktivt sedan 80-talet. Stora tillverkare som Sodastream och AGA kan inte vara med för varuhusen kräver så låga priser att enda möjligheten är att använda billiga sötningsmedel och ingredienser.

Vikingsoda gjorde något av en kupp med sina läskkoncentrat. De ville ge Aromhuset en match. När de fått upp försäljningen snålade dem på råvarorna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Till det använder du bara några droppar koncentrat.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Det blir mindre socker men samtidigt mer smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

I Aromhuset läskkoncentrat är smakerna än mer intensiva. Sockret reduceras först med 80 %. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

Det ger samma effekt som gör att frukt är nyttigt medan juice är en onyttig sockerbomblösning med smak. Frukten innehåller samma typ av kostfibrer.

Du får många val med en läskmaskin. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara kul att testa.

Sverige kan läsk. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Alla känner inte till att Champagne är ett vindistrikt. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. Merri spelar inte ens i samma liga.

Julmust är lika svenskt som regn på midsommar. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Men vissa menar att Cuba Cola smakar mer.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Innan bryggeriernas dagar såldes all läsk på apotek. Pripps har hållit på kvaliteten.

Så testar du läsk

Bjuda in lite folk som vill ha kul. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Servera sedan det som ska testas. Berätta vilka varumärken det är.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. Häll upp tre glas så får alla smaka. När alla har smakat så får de leverera sin dom.

Berätta facit när alla svarat. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Gör en tävling av det. hemläsk Du kan ha en flaska läsk som förstapris.

Du kan bjuda på Pommac eller Champis hur som. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!